glazuren

In de loop der jaren zijn een groot aantal basisglazuren ontwikkeld voor steengoed (temperatuur 1240 – 1280 graden C). Deze glazuren zijn ook toepasbaar op porselein. Ik heb me daar zelf in ontwikkeld door gebruik te maken van literatuur. Glazuren door anderen samengesteld vertonen grote gelijkenis met de door mij ontwikkelde glazuren. Maar het gaat om de details. De ontwikkelde glazuren noem (ook) ik basisglazuren: er zijn geen pigmenten opgenomen in de samenstelling van de grondstoffen. Ze zijn meestal transparant.

De kleuren worden bereikt door de oxiden of carbonaten van metalen aan de basisglazuren toe te voegen. Het gebruik van stains (keramische pigmenten) behoort ook tot de mogelijkheden. Een stain is een samenstel van stoffen die al met elkaar tot een glazuur zijn versmolten en daarna zijn gemalen. Deze werkwijze geldt ook voor frittes: voorgebakken en gemalen basisglazuren (dus transparant) voor met name lagere temperaturen.

De glazuren worden door mij oxidatief gestookt in een elektrische oven. Proeven van reductief stoken zijn aanwezig;  de ervaring met de gasgestookte oven waarin reductie makkelijker is te bereiken heb ik. Ik heb een best grote  gasgestookte oven waarin reductief gestookt kan worden. De kosten voor de energie zijn echter sinds 2022 enorm gestegen.

Experimenten met meerdere glazuren over elkaar en naast elkaar hebben geleid tot enkele verrassende resultaten. De mogelijkheden voor experimenten zijn ongelimiteerd.

Ook glazuren voor raku zijn voorradig. Deze zijn geschikt voor aardewerktemperaturen (ongeveer 1000 graden C). De raku glazuren zijn craquelé-glazuren.

Deze worden meestal oxiderend gestookt en daarna gereduceerd in houtkrullen afgesloten van lucht. Bijvoorbeeld bij gebruik van de oxides van koper en zilver ontstaat dan metallisch koper en zilver. 

De mogelijkheid voor het samenstellen van glazuren zonder craquelé voor aardewerktemperaturen zijn aanwezig. Enig experimenteren zal nodig zijn met aanwezige recepten. De kleuren zijn helderder dan de glazuren gestookt op hogere temperaturen. In principe zijn glazuren en sinterengobes (klei met eventueel kleurende oxides of stains en smeltmiddelen) bij alle temperatuurgebieden tot 1300 graden C mogelijk.
Ook met zeer laag gestookte glazuren (met erg heldere kleuren) zijn ervaringen opgedaan (temperatuur 680 C – 720 graden ). Dit geldt ook voor metaallusters. Door een mediumtruc creëer je een reducerend milieu waardoor bij lage temperatuur platina of goud op een reeds aangebracht glazuur gebakken wordt.