gebruiksgoed

Meer dan tien jaar geleden ben ik in contact gekomen met Hans Meeuwsen. In zijn website omschrijft hij m.i. perfect zijn positie in de wereld van de keramiek. Hij werkt op de grens van kunst en ambacht. In zijn hart is hij kunstenaar, voor de kost pottenbakker. Maar dat zijn mijn woorden. In zijn atelier en winkel “Pottenbakker op de Grens” dat hij samen met Greetje Oldewaris runt heb ik een aantal jaren de draaicursus gevolgd.

De afgelopen vier à vijf jaar heb ik twee tot drie dagen per week letterlijk het leven van een pottenbakker meegeleefd. Van draaikleibereiding, schoonhouden atelier, ontwikkeling glazuren, experimenteren op divers gebied tot discussie hoe het hoofd boven water te houden terwijl de materie klei je blijft binden.

Het maken van gebruiksgoed en het geven van cursussen is de grootste inkomstenbron van Pottenbakker op de Grens. Daarnaast maken Hans Meeuwsen en Greetje Oldewaris kunstobjecten die voor mij inspirerend werken.Ook voor mij geldt dat het maken van gebruiksgoed de ambachtelijke traditie in stand houdt en mijn handvaardigheid alleen maar vergroot omdat je steeds grenzen opzoekt.